I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, January 12, 2012

Oreo Cheesecake ( Baked )

Assalamualaikum...

Ramai mabey dah taw resipi nak wat Oreo Cheesecake tp sure ade masalah bile ade sesetengah bahan tu xda kat kedai di area rumah kalian kan. So, resipi ni i ade ubah sket2 la sbb nak bagi rasa sedap jgk even xguna bahan2 yg ditetapkan. J0m usha ----->>>>>


Bahan-bahan :

Base ( Crust bawah taw )

2 paket Biskit Oreo ( Keluarkan inti dia )
3 sudu marjerin yang telah dicairkan

Bahan Utama ( Layer atas )

500g Cream Cheese Philadelphia ( 2 kotak )
120 g Gula Castor ( gula pasir yg dikisar )
3 biji telur
Satu sudu besar tepung gandum ( diayak )
1/2 sudu teh esen vanila
1 biji lemon ( diperah amik jus saja )
30g marjerin
200-300ml Fresh Milk ( brand Duct Lady ) * sy xguna whipping cream
   

Asingkan dulu biskut Oreo n intinya.

Tumbuk biskut tp jgn terlalu lumat.

Hasil tumbukan padu lebey kurang camni lah. ( Sorry buat dpan tv coz takot sorg2 kat dapur )

Then gaulkan biskut yg telah ditumbuk2 tidak terlalu lumat dengan margerin . Part ni korg tgk la sama ade dia  biskut tu melekat x bila korg tekan kat dulang tu dah kira cukup la jumlah marjerin. Klu lebey t muak n jd lembik. Fungsi marjerin juz nak padukan n biar melekat bila ditekan mampat pada dulang. Then, masukkan dalam peti ais bahagian bawah buat sementara waktu. ( Make sure loyang tu dah di sapu dengan marjerin n tabur sedikit tepung gandum- xmo bg melekat bile nak potong )



Bagi bahagian utama kek lak. Mula2 masukkan 500g Cream Cheese, marjerin dan Gula Castor. Pukul sampai sebati. Masukkan Telur sedikit demi sedikit dan pukul sehingga sebati. Masukkan Tepung Gandum dan Fresh Milk sedikit demi sedikit, pukul sehingga sebati. Masukkan Esen Vanila dan Perahan Lemon. Bese sy guna sebijik tp depend pd korg klu rasa dah secukup rasa xperlu guna banyak jus lemon tu ( kna rasa n adjust ikut selera la plus saiz lemon xsama ).

Kemudian, keluarkan base loyang td dalam peti ais ( tgk base dah keras atau x. make sure keras taw ). Tuang  campuran tadi ke dalam loyang. ( Sapu dulu ngn sedikit marjerin pada tepi loyang coz td da kering masuk peti ais kn ). Sebelum masuk dlm oven, balut luar loyang dengan aluminuim wrap dan masukkan loyang ke dalam loyang yg lagi besar dengan di isi air panas ( teknik waterbath, paras air mesti separas dgn is dalam loyang )---macam gambar di atas tu. Then, masukkan dalam oven pada suhu 160 degree celcius selama 1 jam 10 min. ( Ni penting depend pada oven korg taw coz sumtime ade yg juz sejam je da masak. SO make sure selalu tgk la klu pertama kali mcuba )

Hasilnye begini lah lebih kurang n xlebih dari ini yah. Atas tu juz tabur wat hiasan. Sy xkreatif. Janji sodap.




p/s : Bahagian part nak pukul2 bahan xde pic coz sy sorg je yg kat dapur. Xsempat nk snap2. Ganggu konsentrasi. Pape pon hasil dia mmg cukup umppp.!! Hehe. Teknik waterbath diguna tuk bagi kek lembut n gebu n masak sekata di dalam kek. Kena guna air yg panas b4 masuk oven sbb nak maintain suhu panas dalam oven.  Sy guna tepung gandum tujuan utk bagi kek tu kental n xlembik. Sy xguna whipping cream sbb muak sket bile guna 2 cream ni ngn cream cheese. Klu xmo fresh milk boleh guna plain yoghurt. Klu bukan fresh milk sy xjamin sedap ke x sbb xpenah try lg. Hehe. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment